Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aminosavak

Ma már annyi különféle táplálékkiegészítő közül lehet választani, hogy nagyon nehéz eldönteni melyik is a legjobb nekünk. Szinte bárhova megyünk elárasztanak minket a különböző vitamin, porok, italok és más termékek amelyek mindegyike a kívánt eredményt ígéri mellékhatások, következmények nélkül. AmÍg a termékek egy nagy része "túlhype"-olt, addig van néhány ami valóban hasznos. Ezek egyike az aminosav. Mivel egyre többen használják őket, nem árt megismerkedni velük részletesebben.

Mi is az az aminosav táplálékkiegészítő?

Azoknak akik nem tudnák; az aminosavak nagyon sokféle szerepet töltenek be testünkben. Középiskolában biológia órán a tanár valószínűleg ezeket a vegyi anyagokat a fehérje építőköveinek nevezte - és valóban azok - de szerepük van az enzimek, hormonok és neurotranszmitterek szintézisében is. Amíg az aminosavak fő előnye fitnesz szempontból az izomszövetre gyakorolt hatásuk, neurológiai hatásai sem elhanyagolhatóak.

A legtöbb táplálékkiegészítő nem tartalmazza az összes aminosavat, ami nem is igazán probléma, ugyanis a 20-ból több mint a felét a test is elő tudja állítani így nincs akkora szükség a külső segítségre. Van azonban 9 "esszenciális" aminosav amely az étkezés útján kerül be a testbe és ezek közül 3 - az elágazó láncú aminosavak vagy BCAA-k ( az angol branched-chain amino acids szóból ) - szolgál a gerincéül a legtöbb aminosav kiegészítőnek. néhány másik vegyület szintén gyakran előfordul, például a glutamin és az arginin.

Az aminosav készítmények előnyei

Az aminosavaknak számos előnyük van, így célszerű két kategóriába osztani őket: az aminosavak előnyei és az aminosavak testre gyakorolt jótékony hatásai. Nézzük először is az első kategóriát.

Egyedülálló előnyei az aminosavaknak

A legtöbb embernek a fehérje shake a legismertebb táplálékkiegészítő a piacon. Ezeket nagyon sokan isszák, a haladó testépítőktől kezdve a hobbi konditerembe járókig.

Igazából az aminosav készítmények a fehérje shake-ek finomított verziói, mivel ugyanazokat az előnyöket biztosítják egy sokkal hatékonyabb formában. Vegyük például azt a tényt, hogy a népszerű fehérje porokban megtalálható fehérjék nagyon hosszú emésztési folyamatot igényelnek, mielőtt bármiféle hatást kifejtenének, vagy az egyszerű igazságot, hogy mikor a fehérjék lebomlanak mi marad? Pontosan...aminosav.

Mikor aminosav készítményt használsz fehérje por helyett akkor a testedet szabad formájú aminosavakkal táplálod amelyek háromszor gyorsabban emésztődnek és szívódnak fel mint a legjobb fehérje porok. Amikor gyors megoldás kell - például mikor edzés közben kell egy kis energia bomba vagy mikor gyorsan kell regenerálódni egyből a gyakorlat után - az aminosavak a megfelelő választás.

a másik nagy előnyük a fehérjékkel szemben, hogy sokkal kevesebb összetevő van benne - kalória és cukrok - amire semmi szükséged, kivéve ha nem tömegnövelő szakaszban vagy. Ezzel szemben az aminosavak csak azokat a legfontosabbakat tartalmazzák amire szükséged van a teljesítőképességhez, vagyis vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és egy kevés szénhidrátot hogy feltöltsék a glikogén raktárokat. Azoknak akik a szálkás izom építése a cél, az aminosav készítmények a legjobb választás edzés előtt.

A BCAA-k előnyei

Mint már említettük az elágazó láncú aminosavak kapják általában a legtöbb figyelmez fitnesz körökben, nem véletlenül. A 3 BCAA - leucine, isoleucine, valine - mindegyiknek meghatározott szerepe van az edzettség növelésében, sok más dolog mellett; alábbiakban kiderül.

Valószínúleg a leghíresebb BCAA, a leucine ami elindtja az új izomszövet növekedését, gyorsabb növekedéshez és rehabilitációhoz segít hozzá. Habár hasonló nevük van , az isoleucine hatása eltér a leucine-tól, mivel ez az energia ( glükóz ) áramlásában segít. A leucine-hoz hasonlóan ez is segíti az edzés utáni regenerálódást.

A valine-nak inkább támogató hatása van, védi az izmokat a sérüléstől miközben az immunrendszert is szabályozza.

Összességében, ennek a 3 aminosavnak olyan jotékony hatásai vannak amik ismerősek lehetnek a fehérje használók számára, azonban ebben a formában sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak. Próbáld ki a különbséget és rendelj most egyet prémium minőségű aminosavaink egyikéből!

Rendezés:
Az oldal tetejére